Ο ύπνος του μωρού σας
Ο ύπνος του βρέφους
Τα νεογέννητα έχουν ακανόνιστο ρυθμό ύπνου, ο οποίος χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να ομαλοποιηθεί. Ενώ τα νεογνά κοιμούνται κατά μέσο όρο 16-17 ώρες συνολικά ημερησίως, μπορεί να κοιμούνται συνεχώς μόνο 1-2 ώρες. Καθώς το παιδί μεγαλώνει ο συνολικός αριθμός των ωρών που κοιμάται ελαττώνεται, αλλά αρχίζει να κοιμάται συνεχώς για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Παρ’ όλα αυτά κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες. Είναι τελείως φυσιολογικό ένα βρέφος 6 μηνών να ξυπνάει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αυτά τα ξυπνήματα πρέπει να διαρκούν για λίγα λεπτά και το παιδί πρέπει να κοιμάται ξανά μόνο του.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν το μωρό σας να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου έτσι ώστε όλοι να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.
1. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το μωρό σας όσο πιο ήρεμο γίνεται
Όταν ταΐζετε ή αλλάζετε το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να το ξυπνήσει περισσότερο έτσι ώστε να μπορέσει να ξανακοιμηθεί εύκολα.
2. Μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αν το μωρό σας κοιμάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε είναι πολύ πιθανότερο ότι θα ξυπνάει τη νύχτα
3. Τοποθετήστε το μωρό στην κούνια του με τα πρώτα σημάδια επέλευσης του ύπνου
Το ιδανικό είναι να μάθει το μωρό να κοιμάται μόνο του. Αν το κρατάτε στα χέρια ή το κουνάτε μέχρι να κοιμηθεί, τότε θα συνηθίσει και θα σας χρειασθεί για να ξανακοιμηθεί όταν ξυπνήσει τη νύχτα.
4. Αποφύγετε το να κοιμάται το μωρό με πιπίλα
Το μωρό σας μπορεί να συνηθίσει στην πιπίλα για να κοιμάται και τότε είναι δύσκολο να το κοιμίσετε χωρίς αυτήν. Η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται για να ικανοποιεί την ανάγκη του μωρού για να μασήσει και όχι για να κοιμηθεί. Αν το μωρό σας κοιμηθεί με την πιπίλα αφαιρέστε την απαλά από το στόμα του.
5. Από την ηλικία των 4-6 μηνών αρχίστε να μην ανταποκρίνεστε άμεσα στη γκρίνια του μωρού όταν αυτό ξυπνήσει
Όταν το μωρό ξυπνήσει τη νύχτα περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να πάτε κοντά του, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα ξανακοιμηθεί σε λίγο μόνο του. Αν εξακολουθεί να κλαίει πηγαίνετε κοντά του μόνο και μόνο για να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα(π.χ. μπορεί να έχει ξεσκεπαστεί και να κρυώνει), αλλά αποφύγετε να ανοίξετε το φως, να το κουνήσετε, να το σηκώσετε ή να παίξετε μαζί του. Αν συνεχίζει να κλαίει ή το κλάμα γίνει εντονότερο, περιμένετε για λίγα λεπτά ακόμα και πηγαίνετε ξανά κοντά του. Αν παρ’ όλα αυτά το μωρό δεν ησυχάζει, τότε μπορεί κάτι να το ενοχλεί. Μπορεί να πεινάει, να είναι λερωμένο, να έχει πυρετό ή γενικά να μην αισθάνεται καλά.
Ο ύπνος του παιδιού
Καθώς το παιδί μεγαλώνει , οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τον ύπνο του παιδιού. Δεν είναι ασυνήθιστο παιδιά προσχολικής ηλικίας να αρνούνται να πάνε για ύπνο, ιδίως όταν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι που δεν πάνε για ύπνο νωρίς. Έχετε υπόψη σας όμως ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη 10-12 ωρών ύπνου κάθε νύχτα.
Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις καλές συνήθειες ύπνου του παιδιού σας.
1.Εξασφαλίστε ένα ήσυχο περιβάλλον λίγο πριν πάει το παιδί σας για ύπνο
Δημιουργώντας μια ευχάριστη και σταθερή ρουτίνα ενεργειών, που μπορεί να περιλαμβάνει διάβασμα, τραγούδι ή ένα ζεστό μπάνιο, βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει ότι πλησιάζει η ώρα να πάει για ύπνο. Αν οι γονείς επιστρέφουν στο σπίτι βραδινές ώρες είναι πραγματικά πρόκληση να παίξουν με το παιδί τους πριν πάει αυτό για ύπνο. Η έντονη όμως δραστηριότητα λίγο πριν τον ύπνο επιφέρει ένταση στο παιδί και δυσκολία στο να κοιμηθεί. Επίσης, πρέπει να περιορίσετε την παρακολούθηση της τηλεόρασης και το παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών πριν τον ύπνο.
2. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε και να τηρήσετε ένα σταθερό ωράριο ύπνου έτσι ώστε το παιδί σας να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.
3. Επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει στο κρεβάτι του ένα κουκλάκι ή ένα παιχνίδι
Τέτοιου είδους αντικείμενα ηρεμούν το παιδί και το βοηθούν να κοιμηθεί, ιδίως αν ξυπνάει στο μέσο της νύχτας. Βεβαιωθείτε όμως ότι αυτό το αντικείμενο είναι ασφαλές για το παιδί σας.
4. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνετα
Ελέγξτε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο του παιδιού. Τα σκεπάσματά του δεν πρέπει να περιορίζουν τις κινήσεις του. Μπορεί να θέλει ένα ποτήρι νερό ή να υπάρχει ένα φωτάκι αναμμένο στο δωμάτιό του ή να είναι η πόρτα του δωματίου του ανοιχτή. Προσπαθήστε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του παιδιού σας πριν πάει για ύπνο, γιατί πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τις ανάγκες τους ως πρόσχημα για να αποφύγουν να πάνε στο κρεβάτι.
5. Προσπαθήστε να μην επιτρέπετε στο παιδί να κοιμάται μαζί σας
Αν το παιδί συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας είναι πολύ δυσκολότερο να μάθει να κοιμάται μόνο του.
6. Προσπαθήστε να μην πηγαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού σας κάθε φορά που γκρινιάζει ή σας φωνάζει
Όταν το παιδί σας καλεί, προσπαθήστε τα ακόλουθα :
- Περιμένετε λίγα λεπτά πριν απαντήσετε. Θυμίστε του ότι είναι ώρα για ύπνο.
- Βεβαιώστε το παιδί σας ότι είστε εκεί. Αν χρειαστεί να πάτε στο δωμάτιό του μην κάνετε πολύ φασαρία ή μην πλησιάσετε πολύ κοντά του.
- Απομακρυνθείτε από το κρεβάτι του παιδιού κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιό του για να το ησυχάσετε μέχρις ότου αυτό να το κάνετε με τη φωνή μόνο από μακριά χωρίς να χρειάζεται να μπαίνετε στο δωμάτιό του.