|

Προετοιμαστείτε για τις ιώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα

Είναι περίεργο αλλά συμβαίνει στ’ αλήθεια. Υπάρχουν αρκετές αρρώστιες που έχουν κλείσει ραντεβού με το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, λες και θέλουν να μας δείξουν ότι το καλοκαίρι, οι διακοπές, η ανεμελιά, όλα τέλειωσαν .

Πιο συγκεκριμένα άρχισαν να εμφανίζονται

Συνάχι -μπούκωμα -βήχας -πυρετός -Λαρυγγίτιδες -ασθματικές κρίσεις ­βρογχίτιδες.

Το συνάχι και ο βήχας είναι από τις πιο συχνές αιτίες που έρχεται ένα παιδί στον

παιδίατρο την εποχή αυτή. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους γονείς είναι ο βήχας, ιδίως όταν αρχίσει να ενοχλεί τον βραδινό ύπνο του παιδιού, οπότε και το πηγαίνουν στον παιδίατρο. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και πυρετός, συνήθως χαμηλός, αλλά χωρίς να αποκλείεται το 39 ή 40. Το ιστορικό της νόσου είναι κοινό αφού δυο ή τρεις ημέρες πριν αρχίζει ένα μικρό μπούκωμα ή συνάχι, προστίθεται και βήχας ποικίλης έντασης και διάρκειας, και μερικές φορές πυρετός. Τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος βάζει την διάγνωση ίωση. Στις ιώσεις αυτές του ανώτερου αναπνευστικού, τα φάρμακα που χορηγούνται είναι συνήθως συμπτωματικά και αποσκοπούν στην ανακούφιση από τον βήχα (αντιβηχικά) και την αναπνοή από την μύτη (αποσυμφορητικά). Στα μικρά παιδιά και τα βρέφη χρησιμοποιείτε άφθονο φυσιολογικό ορό για το καθάρισμα της μύτης τους.

Τι πρέπει να θυμάστε και να κάνετε για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

  • Εκτός κι αν το παιδί σας έχει ένα πολύ μικρό συνάχι, τις υπόλοιπες φορές που υπάρχει βήχας και πυρετός, πρέπει να το εξετάσει οπωσδήποτε ο παιδίατρος. Όσο απλή κι αν ακούγεται στο τέλος η λέξη Ίωση, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε την διάγνωση μόνοι σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια πνευμονία για παράδειγμα ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο.
  • Mην ζητάτε από τον παιδίατρο να σας δώσει τηλεφωνικά φάρμακα για τον βήχα. Σύμφωνοι, τις πιο πολλές φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να είναι κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Εξ άλλου αν δοθεί κάποιο φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει ο βήχας του παιδιού.
  • Mην χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός του παιδιού σας. Ακόμα χειρότερα μην δώσετε το αντιβηχικό που δώσατε μια άλλη φορά, ή το φάρμακο που σας έδωσε ο γείτονας. Το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύσει πολύ από τις ενέργειες αυτές.
  • Φροντίστε να ζητάτε πάντα από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώνει για το είδος, την δοσολογία και τις παρενέργειες του φαρμάκου.                                                                .
  • Mην θεωρείτε κανένα από τα φάρ­μακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, με τα φάρμακα να κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας.
  • Mην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. ‘Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων, παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.
  • To παιδί σας δεν κρυολόγησε όπως εσείς πιστεύετε. Απλά κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς μην τα ντύνετε από φόβο μήπως και κρυολογήσουν, επειδή τότε ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.
  • ΠPOΣEΞTE περισσότερο εσείς που έχετε νεογέννητα και μικρά βρέφη στο σπίτι. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να πιάνουν τα βρέφη και τα νεογέννητα όσοι δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Να θυμάστε  ότι τα βρέφη εάν κολλήσουν μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, ας πούμε συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και αυτή η ζωή τους.
  • ΠPOΣOXH μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους όπως είναι σούπερ μάρκετ , καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα άλλα. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό (μηνιγγίτιδα), από κάποιον άρρωστο που βρέθηκΕ στον ίδιο χώρο μαζί σας.
  • Αν το παιδί σας πάθει συνάχι και σας παραπονεθεί για πόνο στο αυτί, θεωρείστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες από τις ωτίτιδες συμβαίνουν αφού το παιδί έχει μπουκώσει ή έχει καταρροή. Αν αυτό συμβεί στα μισά της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα Νοσοκομεία βραδιάτικα. Χορηγείστε λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο, και βάλτε ένα ελαφρά ζεστό με το σίδερο πανί πάνω στο αυτί του παιδιού. Αυτό συνήθως αρκεί για να σταματήσει ο πόνος. Την επομένη το πρωί πηγαίνετε το παιδί στον παιδίατρο για να δει τα αυτιά του και να σας πει μήπως υπάρχει ωτίτιδα.
  • Tα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα. Μην σας κάνει αυτό εντύπωση και αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας, αφού κολλάει από το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που του κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι.
  • Όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού ευνοούνται και μεταδίδονται ευκολότερα στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Θεωρείστε ότι ένα παιδί που θα πάει στον παιδικό σταθμό θα αρρωστήσει με μια φυσιολογική συχνότητα πέντε έως και δέκα φορές τον χρόνο.
  • Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει γάβγισμα σκύλου, θυμηθείτε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση τους μήνες αυτούς.
  • Θυμηθείτε να ελέγξετε το βιβλιάριο με τα εμβόλια του παιδιού και να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.
Κοινοποιείστε